Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δάσος Σκυρίτιδας, Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, πηγές Ευρώτα


Στην συνείδηση μου είχε περάσει η εικόνα τουλάχιστον για την νότια Ελλάδα των φαλακρών βουνών με μικρές οάσεις από δένδρα που τα ονομάζαμε δάση. Με φρίκη βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και αυτά να λιγοστεύουν με τις φωτιές.
Στην καρδιά της Πελοποννήσου οι πεζοπόροι του ΠΟΑ ανακαλύψαμε ένα αληθινό δάσος. Απέραντο, με πανύψηλα δένδρα, παρθένο. Χωρίς ξαφνιάσματα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Φτάσαμε πρωί Κυριακής στην Βλαχοκερασιά, ένα μεγάλο χωριό με το χρώμα των παραδοσιακών Μωραΐτικων χωριών και πλούτο από παλιά σπίτια με λαξεμένα πέτρινα υπέρθυρα.

Ξεκινώντας από ένα ανηφορικό δρομάκι βουτήξαμε στο δάσος που σου έδινε την εντύπωση ότι δεν πολυέβλεπε δίποδα ζώα σαν κι εμάς. Ο άνθρωπος που άνοιξε το μονοπάτι έκανε φοβερή δουλειά. Ένωσε παλιά μονοπάτια με αυλάκια παλιών νερόμυλων, περάσματα από παλιά εγκαταλειμμένα χωράφια σε μια καταπληκτική διαδρομή. Άκουσα ότι αυτό έγινε πρόσφατα και πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί θησαυροί της φύσης στην Ελλάδα που θέλουν κάποιον να τις ανακαλύψει.

Πολλές φορές το μονοπάτι διασταυρωνόταν με τον Ευρώτα που όντας κοντά στις πηγές του ήταν ακόμα ένα ρυάκι που έδινε όμως την δροσιά του στους πεζοπόρους. Βρυσούλες μας προμήθευσαν με το δροσερό νερό τους και μας αναζωογόνησαν. Η πορεία κράτησε περίπου 6 ώρες παρά το ότι οι τελευταίοι χάσαμε τους προηγούμενους δυο φορές.
Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι όταν κάποιος χάνει την οπτική επαφή με τους προηγούμενους, αντί να ψάξει για τα σημάδια προχωράει αφηρημένος και οι πίσω του νομίζοντας πως ξέρει που πάει τον ακολουθούν.
Τέλος πάντων κάναμε μερικά έξτρα χιλιόμετρα, αλλά ας πούμε ότι μας αποζημίωσαν τα βατόμουρα που βρήκαμε.
Περνώντας από ένα μπαλκόνι του βουνού που δέσποζαν οι ανεμογεννήτριες, είχαμε μια θέα των βουνών σκεπασμένων με δάση και στο βάθος ο Πάρνωνας και ο Ταΰγετος.

Κατηφορίσαμε προς την Βλαχοκερασιά από την δυτική πλευρά και την θαυμάσαμε τα όμορφα σπίτια και τα άφθονα λουλούδια. Οι άνθρωποι εκεί πρέπει να λατρεύουν τα λουλούδια.
Μετά πήγαμε σε ταβέρνα στην Κερασιά αργά, όπου η γουρνοπούλα είχε ήδη τελειώσει και παρηγορηθήκαμε με σουβλάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook like

CURRENT MOON