Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πάρνηθα: Λημέρια, Σκάλα, κορυφή Κυρά, Άγιος Γεώργιος

Μια διαδρομή που οι περισσότεροι δεν την είχαμε ξανακάνει είναι προς Λημέρια, Σκάλα. Θα ήταν αυτονόητο να την ξέρουμε γιατί είναι εκεί μπροστά στα πόδια μας.

Ξεκινάει από την αρχή της ασφάλτου που ανεβαίνει στην Πάρνηθα. Βέβαια στην ανάβαση βρίσκαμε αρκετούς που δεν ανήκαν στην ομάδα μας, που σημαίνει ότι μόνο για μας ήταν άγνωστη. Είναι ένα μονοπάτι πολύ ανηφορικό, σε μερικά κομμάτια είναι λιθόστρωτο και καλά σημαδεμένο με κίτρινο σημάδι.

 Πολλές φορές διακόπτεται από την άσφαλτο, τον κύριο δρόμο της Πάρνηθας που πάει ζιγκ ζαγκ και χρειάζεται να καβαλήσεις τα στηθαία του δρόμου για να περάσεις.

Σε μερικά μέρη είναι φαρδύς και μοιάζει με τις δημοσιές, τους παλιούς μουλαρόδρομους, πρέπει να ήταν ο κύριος δρόμος για να ανέβει κάποιος στην Πάρνηθα πριν γίνει η άσφαλτος.

Είναι μονοπάτι με μεγάλα δένδρα που σε προστατεύουν από τον ήλιο και έτσι η ανηφόρα γίνεται υποφερτή. Στην τελευταία στροφή του ασφάλτινου δρόμου συνεχίζουμε αριστερά σε μια καμμένη έκταση ως τη θέση Σκάλα. Είναι το διάσελο μεταξύ της Κυράς και της κορυφής Αέρας.
Από κει συνεχίσαμε προς την κορυφή Κυρά. Εδώ η θέα είναι καταπληκτική. Βοηθάει βέβαια και η καθαρή ατμόσφαιρα.

 Στην κορυφή του βρίσκεται το πυροφυλάκιο, περιμέναμε λίγο τους καθυστερημένους και κατηφορίσαμε για τον Αη Γιώργη το εκκλησάκι που έχω περιγράψει σε άλλες αναβάσεις.

Πιάσαμε νερό στην πηγή και στρωθήκαμε στο τραπέζι του προαυλίου για κολατσιό. Συνεχίσαμε μετά από το πανέμορφο μονοπάτι για το πάρκινγκ του τελεφερικ που ήταν η αφετηρία μας.



Διαδρομή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook like

CURRENT MOON